Elektriciteit
Sanitair
Centrale verwarming
VentilatieLeer zelf je elektrische installatie leggen en

bespaar tot 70% op uw budget!!

 

Cursus elektrische installaties

 

 

------------------------------------------------------

 


Elektrische schakelingen

Onze woning zit vol elektrische schakelingen.
Het is vaak een moeilijke opdracht om zelf alle schakelingen juist uit te voeren.
Zo zijn er bijvoorbeeld de lichtpunten, maar ook de stopcontacten en de deurbel
moeten juist worden aangesloten.


Elektrische schakelingHier op de linkse tekening kan je de elektrische schakeling zien van een enkelpolige schakelaar. Dit is de meest eenvoudige schakeling. Wanneer de schakelaar wordt bediend, kan een lichtpunt, of een reeks lichtpunten, worden aan of af geschakeld.

  • Klassiek systeem
Er bestaan verschillende systemen om de elektrische schakelingen te laten gebeuren.
Zo heb je bij het klassieke systeem de enkelpolige schakelaar, kruisschakelaar, wisselschakelaar, serieschakelaar, dimmer, enz.
Bij gebruik van dit systeem is het is belangrijk dat je goed weet op welke plaats je welke lampen wil bedienen.
Achteraf is het namelijk moeilijk om aanpassingen te doen.
Hiervoor moet je dus de werking van de schillende schakelaars goed kennen en weten welke elektriciteit kabels je hiervoor zal nodig hebben.

Tip! Je kan de cursus elektrische installaties downloaden waarin alle elektrische schakelingen duidelijk worden uitgelegd en waarmee jij volledig zelf de elektrische installatie in je woning kan plaatsen of aanpassen! Een echte aanrader!

  • Teleruptoren en domotica
Wil je liever niet werken met schakelaars dan kan je gebruik maken van teleruptoren of een domotica systeem, dan hoef je slechts een enkele soort schakelaars te plaatsen: de enkelpolige drukknop. 
Alle elektrische schakelingen gebeuren bij die laatste twee systemen namelijk in de schakelkast.
De drukknoppen worden overigens gestuurd door een lage gelijkspanning, meestal 24V in plaats van 230V wat resulteert in een wat hogere veiligheid.

Enkelpolige teleruptorHet plaatsen van de basis installatie en daarmee bedoel ik het leggen van de elektrische kabels en het plaatsen van de drukknoppen, is bij die systemen een pak eenvoudiger dan bij het klassiek systeem. Het aansluiten in de schakelkast is echter wat moeilijker. Een groot voordeel is dat alles wordt geregeld en gestuurd in de schakelkast. Hierdoor kan je aanpassingen doen aan de elektrische schakelingen, zonder dat je de woning moet beschadigen door schakelaars of leidingen aan te passen.

Ook het systeem met teleruptoren wordt volledig uitgelegd in de cursus elektrische installaties. Hierdoor kan jij dus volledig zelf alle schakelingen uitvoeren en aansluiten!

Hiernaast zie je de schakeling voor een enkelpolige teleruptor. Deze kan een lamp of lampengroep aan of afschakelen.

Een ander voordeel bij gebruik van teleruptoren of domotica is dat je functies kan instellen als alles af schakelen, alles aan schakelen of een groep lampen in eens aan of af schakelen.

  • Spots
transformatoren spotsOm gebruik te kunnen maken van spots die werken op 24V is het nodig om een of meerdere transformator(en) te voorzien.

Wanneer relatief weinig spots worden gebruikt, zal meestal gebruik gemaakt worden van een transformator die net voor de spot zelf wordt aangesloten. Wanneer een groter aantal spots zal worden gebruikt, wordt meestal geopteerd om hiervoor een aparte schakelkast om deze elektrische schakelingen te voorzien.

In die schakelkast worden de transformatoren geplaatst en aangesloten op een aparte automaat.
Wanneer gebruik wordt gemaakt van spots moet men er rekening mee houden dat de stroom door de kabels hoog kan oplopen. Hierdoor moet men dikkere kabels voorzien. Welke kabels je moet gebruiken hangt af van de afstand van de transformator tot de spot en het vermogen van de spot.
De nodige draadsectie kan je terug vinden in tabellen.
Hoe je dit moet doen is allemaal omschreven in de cursus elektrische installaties.

Op bovenstaande foto kan je een schakelkast zien staan met een hoop grote transformatoren. Deze op de foto hebben een vermogen van 50 tot 400W.  Onder de tranfo's zie je een reeks automaten staan die er op zijn aangesloten.
Merk op dat de bekabeling bij dit voorbeeld nog niet volledig is voltooid. Meer info vind je verder op de site of in de cursus.