WC plaatsen

Er bestaan verschillende soorten toiletten.

Met enkele zaken dien je rekening te houden bij het bepalen van de locatie van het toilet:

  • Er bestaan wc-potten waarvan de afvoer langs onderen zit en er bestaan er waar deze langs de achterkant plaats vindt. Om optimaal gebruik te maken van de ruimte in je toilet, kan je hier best vooraf rekening mee houden.
  • Probeer ook zo weinig mogelijk bochten in het afvoersysteem te plaatsen.
  • Je kan de afvoer best zo kort mogelijk te houden.

Wil je zelf je toilet plaatsen en je volledige sanitaire installatie zelf kunnen uitvoeren, download dan zeker de cursus sanitair! Een echte aanrader!

Wanneer de riolering recht uit de grond komt, kan je daarop makkelijk een toilet plaatsen waarvan de afvoer langs onderen zit.
Hiervoor bestaan er machetten. Die bestaat in verschillende vormen. Een rechte en een excentrische uitvoering zijn de meest voorkomende.
De excentrische is handig als het toilet iets anders gemonteerd gaat worden ten opzichte van de oude aansluiting.

Staand toilet plaatsen

Een wc plaatsen begint met het plaatsen van de wc afvoer.toilet afvoer
Breng het brede gedeelte van de afvoermanchet op de afloop van het toilet, zodat het smallere gedeelte in de grond of de wand kan verdwijnen.
Schuif nadien uw toiletpot tegen de wand en bepaal door de schroefgaten waar er moet geboord (beton) of geschroefd (hout) moet worden. Werk voor het boren met pluggen.
Zijn de gaten geboord dat kan je de pot weer tegen de muur schuiven en hem aan de grond bevestigen door middel van speciale messing toiletschroeven die best voorzien worden van een kunststof ringetje.

toilet bevestigingTer afwerking kan je met wat sanitaire kit de naden tussen de vloer en de pot afwerken en de schroefkoppen bedekken met mooie sierdopjes die doorgaans met de pot zijn meegeleverd.
Eens de wc geplaatst is kan je het waterreservoir monteren.
Zorg er voor dat je makkelijk de water toevoer van het toilet kan afsluiten. Dit doe je door een kraantje te voorzien die je op de muur kan monteren.
Wanneer je werken moet uitvoeren aan het toilet, is het zo eenvoudig om de toevoer af te sluiten.

 

Hangtoilet plaatsen

Hoewel een klassiek staand toilet goedkoper en makkelijker te plaatsen is, wordt er om esthetische redenen steeds meer de voorkeur gegeven aan een hangtoilet.

Een hangtoilet is moderHangtoilet afvoerner en kan mooier kan worden afgewerkt. Het is ook een uitzonderlijk gemak bij het kuisen van het toilet en te ruimte er omheen. Dit komt omdat er bij een hangtoilet geen moeilijk te bereiken plaatsen meer zijn omdat het reservoir volledig is ingewerkt in de achterliggende muur.Een eventueel nadeel echter is dat wanneer er wat fout loopt met de afvoer aansluiting of met de water toevoer. Het is meestal onmogelijk deze aansluitingen te bereiken zonder schade te moeten aanbrengen aan de achterliggende muur.
Het komt er dus op aan, wanneer je een hangtoilet plaatst, er zeker van te zijn dat je de afvoer en toevoer aansluiting zeker goed hebt aangesloten!

Je kan opteren voor een zelfdragend systeem of voor een systeem dat ingemetseld moet worden. De meeste inbouwreservoirs zijn zelfdragend en bestaan uit een frame, met bevestigingsgaten voor vloer en wand, dat voorzien is van een mogelijkheid om de toiletpot op te bevestigen.

Zorg er in elk geval voor dat de wand waartegen je het frame wil bevestigen voldoende stevig is.
Een gemetste muur is zeker sterk genoeg, maar een valse wand vaak niet. Gebruik in dat geval best een stevige multiplex plaat.
Ook de ondergrond is best stevig. Een vloer en beton zijn stevig genoeg, maar chape is dit vaak niet!

Plaats het frame tegen de wand en bepaal met de aanwezige verstelbare pootjes de gewenste hoogte van je toiletpot.
Maak hierbij gebruik van een waterpas om deze mooi horizontaal te plaatsen.
Is de perfecte hoogte gevonden, markeer je door middel van een potlood via de bevestigingsgaten de gewenste boorpunten op de muur en de vloer.
Laat je toilet aansluiten op de afvoer door middel van een closetafvoerpijp en sluit het waterreservoir via een vlotterkraan met een stopkraan op de waterleiding aan.

Eens aangesloten kan je meteen de waterdichtheid en de werking van het waterreservoir testen. Werkt alles naar behoren dat kan je het wandcloset via draadstiften aan het frame bevestigen waarna je er vervolgens zowel het reservoir als de closetafvoer op monteert. Ook hier is geen lijm nodig! Ter afwerking verwijder je het wandcloset en kan je de gewenste ombouw rond het frame maken. Werk alle naden af met sanitaire kit.